skola sporta sporticus

Svet sporta / Biciklizam

Od ove sezone, u letnjem programu rada, kao redovna aktivnost, uvrstena je i vožnja biciklom. Evo koja je već radna sedmica po redu, a "teranje točka" ponedeljkom je postala jedna od omiljenih za mališane. Jer jednom uspostavljen balans, ostaje u motorici doživotno.


biciklizam


Osim što je voziti bicikl, kako kažu, dobar za zdravlje, pa se mnogi od nas dohvate ove aktivnosti rekreacije i razbibrige radi, biciklizam je olimpijski sport i to sa bogatom istorijom iza sebe nego što bi se moglo predpostaviti.


Istoričari se dvoume kome je prvo palo na pamet ovo prevozno sredstvo, ipak se većina slaže da je u pitanju Leonado da Vinči, i da prvi nacrti datiraju od XV veka, međutim čovečanstvo je sačekalo još koji vek da prođe. da bi se crtež i ideja pretočila u prototip. Dalji razvoj dvotočkaša su preuzeli Francuzi (1885. napravljena prva bicikla sa pedalama pod nazivom - velosiped), pa Nemci, da bi Škoti izumom guma na naduvavanje dali konačni izgled bicikle koja je ostala i dan-danas. Zahvaljujući velikoj popularnosti, biciklizam se našao već na prvim modenim Olimpijskim Igrama u atini 1896. godine.


Danas, na Igrama imaju četiri osnovne discipline: drumske trke, BMX, kružne trke i mauntinbajk.


Tour de France, Giro d Italia ili Vuelta a Espana su trke koje prve padaju na pamet kad pomislimo na biciklizam. Ovi svetski poznati sportski događaji su samo deo biciklističke elite širom sveta. Pri tom da ne zaboravimo da u triatlonu bicikla vezuje plivanje i trčanje.


biciklizam

Činjenica je da se proizvede oko 100 miliona bicikala godišnje. Bicikli se koriste svaki dan, na svakom kontinentu, vožnju upražnjava svaka nacija, od najbogatijih i razvijenih zemalja do onih manje razvijenih. Voze ga "od 7 do 77", prilagođena svima i svakome, koriste kao prevozno sredstvo, kao sredstvo rekreacije i u svakom drugom sportskom smislu.


Ne troši benzin i ne zagađuje okolinu, a snagom svojih mišića, okretanjem pedala na dva točka posteješ mašina za sagorevanje, trošiš energiju, prelazis određeni put, uživaš u prirodi. Garantovano popravlja raspoloženje, pozitivno utiče na jačanje muskulature celog tela i izoštrava um.


Biciklarenje je životni stil, jer kad ti dođe iz "nogu u mozak" postaješ zavisan od pedaliranja na dva točka.


Naučiti voziti bicikl nije samo znati voziti na dva točka i održavati datu ravnotežu. To i jeste prva faza, ali čitav koncept je kompleksniji za decu. Kočenje, zaustavljanje, vožnja u različitim pravcima, promena brzine, vožnja u stojećem položaju i na različitim podlogama, i savaladavanje ostalih specifičnih zadataka daje drugačiju sliku sticanja kompletnog znanja popularnoj aktivnosti. Mališanima nije ni malo lako, trude se i polako, korak po korak, brzina po brzina polako stiču i nadograđuju onaj prvi "uhvaćeni" balans i prvi put kad je startovao bez trenerove asistencije.


biciklizam    biciklizam    biciklizam


A evo kako i izgleda jedna od faza treninga i poligon koji su uvežbavali naši drugari i prikazali splet biciklističkih veština na vreme, održanog 27.7.2015. na Adi Ciganliji:
1. Vožnja izmedju usko postavljenih čunjeva,
2. Zaokret u desno,
3. Vožnja izmedju čunjeva koje su postavljene jedna za drugim – "zmijica",
4. Zaokret u levo,
5. Obilazak oko velikog kruga,
6. Nastavlja u "osmicu",
7. Zaoket u desno,
8. Vožnja "cik-cak", čunjevi su razmaknuti po širini
8. Zaustavljanje u kvadrat bez spuštanja noge i posle toga prolazak kroz cilj.


biciklizam 
 
 
 

Pratite nas


 

Škola sporta Sporticus

Adresa: Šavnička 45V/20,

11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 / 76 58 777

Tel: +381 60 / 02 31 273

info@sporticus.rs
www.sporticus.rs

Posvećeni deci i sportu!