skola sporta sporticus

Alexandra kamp – penjanje uz veštačku stenu
16. jul 2015.

penjanje uz veštačku stenu

Uživajući u obilju sportskih aktivnosti na letnjem kampu na moru, naši sportisti nisu propustili priliku da se oprobaju u izazovima koje nudi penjanje uz veštačku stenu. Svi su prošli kroz upoznavanje i prvi uspon, pa kroz trenažni blok i, na kraju, kroz takmičenje.


Penjanje uz veštačku stenu je nesvakidašnja aktivnost koja na poseban način angažuje naše telo i um.


Sa aspekta fizisa, posebno se intenzivno naprežu rameni pojas i ruke. Ono što je u ovoj aktivnosti bitno, to je relativna snaga - odnosno celokupna snaga gledana u odnosu na telesnu masu, kao i sposobnost da se u ovom režimu rada izdrži do završetka penjačkog uspona.


Sa tehničko-taktičkog aspekta, treba odabrati pravu putanju i najbolje oslonce (ima ih većih i manjih, sigurnih i nesigurnih, daljih i bližih...) i iskoristiti ih na pravi način, u skladu sa svojim mogućnostima. Uz to, treba dobro proceniti trasu, podeliti opterećenje između ruku i nogu i rasporediti snagu da bi se izdržalo do kraja.


penjanje uz veštačku stenu
penjanje uz veštačku stenu
penjanje uz veštačku stenu

Mentalni izazov je posebna, vrlo važna kategorija. U pitanju je okomit uspon na relativno veliku visinu, tako da je skoro uvek, posebno na početku, prisutna izvesna doza straha, koja dodatno komplikuje i otežava ovu aktivnost. Pored napora za savladavanje straha, mora se stalno razmišljati i planirati putanja. Potrebna je neprekidna koncentracija, jer je dovoljna i mala greška da se penjač "otkači" sa stene.


Za male penjače, koji se po prvi put susreću sa ovom aktivnošću, ovo je zaista veliki izazov. Treba biti u dobroj fizičkoj formi, smiren i promišljen, spreman da poguraš sebe do nove granice. Puno toga je potrebno, a telo koje drhti od adrenalina nam i ne pomaže previše u tome. Zato je psihološki faktor često presudan, tj. "sve je u glavi".


Rezultate takmičenja možete videti u tabeli ispod. Bravo sportisti, samo napred!


rezultati testa


Sve vestiPostojeći komentari
Administrator
28. jul 2015.
Bravo :)
 
Ostavite komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja od strane administratora.
Vaša E - mail adresa neće biti objavljena.


Ime i prezime


E-mail


Komentar

 
 
 
 

Pratite nas


 

Škola sporta Sporticus

Adresa: Šavnička 45V/20,

11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 / 76 58 777

Tel: +381 60 / 02 31 273

info@sporticus.rs
www.sporticus.rs

Posvećeni deci i sportu!