Vuk nam sa svojim tatom pokazuje kako je jednostavno i lepo vežbati zajedno, u kućnim uslovima. Oni su kao temu izabrali odbojku.

Potrebna je neka lagana lopta, jastuk ili nešto slično i – tolerantne komšije sa donjeg sprata. 🙂

Javite nam da li se i kod vas kod kuće igraju sportovi sa loptom!

 

Zaslužni za ove snimke su Vuk i Miloš Jević. Hvala, momci! 🙂

Sportski klub Sporticus, škola i školica sporta

 

Za više informacija o odbojci, pogledajte kratak tekst ispod video snimaka.

Odbojka se igra već više od jednog veka, od 1895 godine. Izumeo ju je Vilijem G. Morgan u Holiokiju, u državi Masačusets, SAD.

Sada se igra u celom svetu, a procena je da više od 800 miliona ljudi igra odbojku makar jednom sedmično. Ovo je divna igra i u njoj se može učestvovati i uživati rekreativno (bez velikog znanja i iskustva), pa sve do vrhunskog nivoa. Za visoke nivoe izvođenja, kao i u drugim oblastima sporta, potrebne su godine predanog rada. Za konkurentnost u svetskom vrhu potrebno je, kao i uvek, da se mnogo kockica sportskog mozaika uspešno složi (genetika, izloženost adekvatnim trenažnim uslovima od detinjstva, zdravlje, ishrana, srećne okolnosti…).

Za početak treniranja odbojke je potrebna određena zrelost (CNS, koordinacija…) i ne preporučuje se prerano. Za veći deo dečije populacije, to je posle uzrasta od 10 godina.

Odbojku u našoj školi i školici sporta radimo sa svim uzrastima, ali samo mesec dana godišnje, i samo one elemente (po potrebi midifikovane) koji su primereni uzrastu. Odbojka je najteži sport sa loptom, po pitanju učenja tehnike i nivoa znanja potrebnog da se započne sa igrom. U našem sistemu rada, elemente odbojke prvenstveno koristimo kao nadražaj usmeren na razvoj sposobnosti (percepcija, koordinacija, brzina…). Zbog razvojnih karakteristika uzrasta naših malih sportista, učenje tehnike i igre je sekundarno, mada se i te kako bavimo tim. Deca koja se na vreme uključe u naš program i redovno ga i do kraja pohađaju, savladaju osnove tehnike i igre, te su spremna da se vrlo kompetentno uključe u specijalističko treniranje odbojke (naravno, ukoliko ih to zanima).

O ovoj temi se može pisati mnogo, za sada je dovoljno. Pišite nam ukoliko imate pitanja.

Aleksandar Dmitrović

prof. fizičke kulture